Thursday, June 10, 2010
Yong Tau Foo
Hari ini masak simple aje, Yong Tau Foo. Mula mula nak masak fishball soup je, bila cuci cuci mata kat supermarket ternampak pulak bahan bahan yong tau foo, terus dapat ilham. Pulak my hubby memang suka lauk lauk yang ber-soup....jadi senang la sikit tugas hari ini....
Yong Tau Foo ala Ayu
2 btg cilli merah - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
2 - 3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 kuib stock ayam
1 liter air
minyak utk menumis
1 pkt fishball mentah
10 biji telur puyu - direbus
1 keping tahu lembik
sayur kailan
bahan bahan yong tau foo - mengikut selera masing masing
Cara :
1. Panaskan minyak lalu tumis bawang putih. Kemudian masukkan bawang besar dan tumis hingga wangi, masukkan cilli mkerah.
2. Masukkan fishball dan gaul rata.
3. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan stock (citarasa masing masing) dan gaul rata.
5. Masukkan semua bahan bahan yong tau foo, telur puyu dan tahu lembik. Bubuh garam jika perlu.
6. Akhir sekali masukkan sayur kailan dan terus padam api.
7. Siap dihidang dengan nasi panas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment