Thursday, March 18, 2010

Rendang Daging & Roti Prata






Hello semua....hari ini hujan lebat kat kawasan rumah ayu, sejuk rasanya. Hari ini memandangkan my hubby off so i masak lebih sikit, today's lunch menu is Rendang Daging style Padang. Roti Prata tu pulak ayu ambil resepi dari Kak Ummi Kuantan..mmg best dan lembut roti prata itu....so here goes the resepi for the rendang daging:

Bahan Bahannya
A
1/2 kilo daging - potong kecil
1 1/2 paket santan

B (dikisar)
10 btg cilli hidup (kalau nak pedas tambah cili padi)
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
sebesar ibu jari halia, lengkuas & kunyit hidup

C
1 ulas bawang besar - hiris nipis
2 batang serai - dititik
daun kunyit
daun limau

Cara

1. Panaskan minyak dah tumis bawang yg dihiris. Bila layu masukkan bahan yg telah dikisar, dan biarkan hingga garing.

2. Masukkan daun limau, daun kunyit, serai dan daging. Gaul rata.

3. Masukkan santan dan gaul. Masak hingga daging empuk, baru bubuh garam.

4. Biarkan atas api yg kecil hingga terbit minyak.

5. Siap dihidang.





Yang ini resepi Roti Prata dari Kak Ummi Kuantan:

Bahan:-
3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin/butter
sedikit marjerin/butter/minyak untuk sapuan

Cara Membuat:-
Campurkan air, susu, garam, marjerin dan telor. Masukkan ke dalam tepung dan uli selama 25 minit sehingga licin. Tambah sedikit tepung lagi kalau terlalu lembik. Bulat2 kecil sehingga habis kemudian sapukan sekeliling doh dengan marjerin.butter/minyak supaya tidak melekat antara satu sama lain.
Simpan dalam bekas tertutup dalam fridge sekurang-kurangnya 8 jam. Tebar (kalau blh la) kalau tak pun Ayu ikut cara Kak Ummi...tarik tarik aje dan goreng.

No comments:

Post a Comment